c5017e9a6eda0a2fb37c35f23ec90e6b

Praktijk Avana

Nieuwsbrief April 2015

 

Beste nieuwsbrieflezer,

Hooggevoelig, HSP of Hoog sensitief persoon?

Het begrip HSP, of hoog sensitief persoon, hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in? Bij wie komt dit voor en wat zijn typische HSP kenmerken?

Hoog Sensitieve mensen (HSP) worden vooral gezien als verlegen, introvert en sociaal geremd (ook soms als sociaal extravert). Ze zijn vaak scherp bewust van andermans emoties. Gevoelige mensen hebben geleerd hun prachtige attributen van gevoeligheid, intuïtie en creativiteit verborgen te houden – vaak omdat ze ook gepest werden als (klein) kind/ jongere. Toch zijn er nog veel HSP die niet weten dat ze het zijn en voelen zich onbegrepen en/of begrijpen zichzelf niet.

Fysiek kunnen HSP’s een lage tolerantie voor lawaai, fel licht, sterke geuren, rommel en / of chaos hebben. Ze zijn meer bewust van hun lichaam en zichzelf en weten instinctief wanneer de omgeving waarin ze zijn voor hen niet werkt.

Een introverte HSP voelt zich vaak als buitenbeentje. Ze genieten eigenlijk heel intens van hun eigen bedrijf (vaak zie je ze ook als ZZP’ers) en zijn helemaal comfortabel om alleen te zijn. Zowel introvert en sociaal extravert HSP hebben vaak de tijd nodig om alleen te zijn om te herstellen na sociale interacties. HSP’ers proberen hun sensitiviteit te compenseren door het zij zichzelf te beschermen door te veel alleen te zijn, of door te proberen “normaal” te zijn en gezellig mee te doen wat hun vervolgens over-stimuleert en in stress werkt.

Werk en loopbaan carrière is bijzonder uitdagend voor een HSP. Ze worden vaak over het hoofd gezien voor promoties, ook al zijn ze meestal de meest gewetensvolle medewerkers. Ze zijn uitstekende project georiënteerde werknemers, omdat ze zeer hoge gevoel van verantwoordelijkheid hebben en zijn grondig in hun werk.

Relaties kunnen moeilijk zijn. In relaties kunnen ze worden geconfronteerd met hun onopgeloste persoonlijke problemen. Zij kunnen echter, hun partner de gaven van hun intuïtieve inzichten bieden wat ook heel waardevol kan zijn.

Een HSP’er past meestal niet in de stoere, stoïcijnse en uitgaande idealen van de moderne samenleving en wat gepresenteerd word in de entertainment media. Ze zijn anders, apart. Meeste HSP hebben veel jeugd wonden omdat ze vaak niet begrepen werden als kind. Deze jeugd wonden hebben een meer verwoestende uitwerking op een HSP. Het is belangrijk voor hen om hun pijn uit het verleden te helen, omdat ze niet zomaar kunnen vergeten en vaak gaat een HSP op in de ontkenningsfase.

Magnetiseren/ Healing/ Metamorfose Massage kan hier een uitstekende remedie voor zijn.

Gevoelige mensen hebben een grotere behoefte aan innerlijke rust en ze zijn vaak op zoek naar spiritualiteit. Dit is een van hun grootste zegeningen. Wil je weten of je ook een HSP bent kun je een test doen bij www.vereniginghooggevoelig.nl

images (21)

 

Positieve kanten van een HSP

 • Een HSP onthoud en begrijpt meer dan gemiddeld
 • Hebben sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel
 • Respect is voor ze zeer belangrijk – respecteren en gerespecteerd te worden
 • Een HSP kiest voor het kwaliteit van het leven boven het geld en bezit
 • Sterke spirituele aanleg
 • Trekt zich regelmatig terug om rust te nemen (dat zouden we allemaal van moeten leren)
 • Een HSP is super goede “leraar” – deelt graag informatie en kennis met anderen
 • HSP beroepen zijn: schrijvers, filosofen, onderzoekers, therapeuten en kunstenaars en daar zijn ze super goed in
 • Hebben sterke inlevingsvermogen (empathisch vermogen)
 • Als ze blokkade opgeruimd hebben die ze in prille jeugd en pubertijd opgebouwd hebben door een onbegrip van de omgeving, ontwikkelen ze een krachtig bewustzijn. Van Wie men is en kunnen ze een goed overzicht krijgen over de eigen gevoelens. Daardoor kunnen ze een grote(re) maten van zelfkennis verwerven dan gemiddeld.

images (22)

 

Schaduw kanten van HSP:

 • Doordat HSP makkelijk alle subtiele signalen uit de omgeving opneemt is hij/zij vaak overprikkeld en voelt zich niet op haar/zijn gemak. Dat is zeker zo voor HSP kinderen.
 • HSP komen vaak “asociaal” over omdat ze zich vaak afzonderen om zich zo te beschermen tegen overprikkeling
 • HSP zijn vaak vermoeid door de vele prikkels
 • Vaak weet een HSP niet zo duidelijk of een emotie van hem/haar zelf is of juist van iemand anders. Daardoor lijkt dat veel HSP’ers meegaand zijn en niet echt een eigen mening hebben
 • Een HSP past niet binnen de bekende “normale” structuren van een samenleving
 • Een HSP heeft moeite met zijn/haar leven gestructureerd te krijgen daarom hebben ze neiging om zaken die nog “moeten” uit te stellen.
 • Een HSP staat altijd klaar om “zorg te dragen voor” anderen
 • HSP komt vaak verlegen over wat niet altijd waar is
 • HSP is vaak bang om fouten te maken en kan zeer slecht tegen kritiek
 • HSP is vaak een perfectionist
 • Een HSP cijfert zich zelf vaak weg en zet zich op de laatste plaats.
 • Veel HSP mensen houden zich bezig met spirituele, filosofische en/of artistieke zaken omdat ze daar proberen manieren te vinden om met het hooggevoeligheid om te gaan.

Goede remedie voor een vaak over geprikkeld HSP zijn met name Magnetiseren/ Healing/ Metamorfose massage behandelingen. Door deze behandelingen te ondergaan kunnen ze beter orde houden en worden ze minder snel over geprikkeld door de omgeving.

(Broninfo:Thuisinmijnlichaam)

533337_201495443301413_725351653_n

Herkent u dit?

Ik ben introvert, hooggevoelig en een piekeraar…

Gelukkig pieker ik niet dagelijks, het is meer met perioden als ik me niet zo goed voel. Er is vaak een aanleiding en dan beginnen de radartjes te draaien en kan ik het niet meer stoppen. Ik ben moe, maar mijn hoofd is “hyper”. Het zijn niet altijd vervelende gedachten, maar het is alsof de gedachten als vissen door mijn hoofd spartelen.

Overdag ook, maar het valt natuurlijk het meest op als ik in bed lig en er niet van kan slapen. Met geen mogelijkheid krijg ik dan mijn hoofd tot rust. Het kost bijzonder veel energie. Oorzaak ligt denk ik deels in mijn introverte persoonlijkheid, daarbij ben ik hooggevoelig. Geen handige combinatie. Zijn er simpele trucs voor die ik kan toepassen?

Kan Yoga helpen?

Tip

Als je gepieker te maken heeft met je introverte persoonlijkheid dan helpt het niet om naar binnen te kijken voor een oplossing. Yoga kan wel, maar hoeft niet behulpzaam te zijn. Sommigen gaan juist piekeren op het moment dat ze ontspannen zijn. Dan kun je toch maar het beste naar buiten gaan om een betere aanpassing te vinden.

Wat in jou geval zou kunnen helpen is als je een vriend of vriendin vraagt om ’s avonds even naar je getob te luisteren. Vraag een vertrouwd iemand om naar jouw gepieker te luisteren. Hij of zij hoeft er dan niets mee te doen, alleen luisteren. Vraag je vriendin of vriend om niet met een oplossing te komen, maar alleen jouw gepieker te aanhoren. Je zult zien dat dit wonderen doet. Je brengt je gedachten dan meer in overeenstemming met de werkelijkheid.

Als je niemand kent die naar je wil luisteren, dan zou je eventueel ParaVisie kunnen bellen, waar vrijwilligers zitten die naar je kunnen luisteren. Het helpt misschien om de ergste nood wat te verzachten. Je kunt ook iemand uit je kennissenkring vragen om je buddy te worden. Een buddy die er voor je is als je te veel last hebt van je gepieker. Die je dan mag bellen. Zou je dat eens willen proberen?

Als je hoog sensitief bent, dan ben je niet alleen gevoelig voor negatieve gedachten, maar ook voor positieve. Probeer eens positief te piekeren, over iets waar je trots op bent of over een gelukkig moment in je leven? Als je elk uur negatief piekeren afwisselt met 5 minuten positief piekeren dan heb je steeds eventjes afleiding.
Ik wens je veel plezier met je buddy.

images (62)

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *